Grand Hotel Palazzo

Povijest

Povijest

 

Upravo je izgradnja hotela Palazzo 1910. godine, tada poznatog pod nazivom «Riviera», udarila temelje stacionarnom turizmu u Poreču. Naime, Poreč nije imao reprezentativni hotelski objekt sve do početka 20. st., iako ga je austrijsko parobrodarsko društvo Lloyd iz Trsta još 1844. uvrstilo u stalnu izletničku rutu između Trsta i Rijeke i usprkos činjenici da je 1861. bio upravno-političko središte Istre.

Hotel «Riviera» bio je prvi moderan hotel koji je reklamiran kao hotel prve kategorije sa sedamdeset soba! Imao je kupaonice, odličnu kuhinju, kavanu, restoran, poštu i telefon (br. 38) te garažu za goste koji su dolazili automobilima. Hotel je dovršilo austrijsko akcionarsko društvo Riviera, a kao vlasnik hotela «Riviera» je upisan gospodin Friedrich Klein (koji je već tada u vlasništvu imao hotel „Wienerheim“ u Opatiji).

Priča o izgradnji hotela je zanimljiva. Kada je gospodin Klein u Poreču pokušao dobiti dozvolu za gradnju hotela, tome su se suprotstavili tamošnji vlasnici svratišta i gostionica bojeći se konkurencije. Navodno se gospodin Klein za pomoć obratio upravi austrijskog Lloyda u Trstu, koji mu je prodao dio mora u porečkoj luci, gdje je napravljen umjetni nasip i zatim podignut hotel «Riviera».

Ususret stotom rođendanu, hotel je dobio novo ime i rekonstruiran je prema zahtjevima arhitektonskih rješenja s početka 20. st. te dograđen novim sadržajima koji će podržavati cjelogodišnje poslovanje hotela. Ekskluzivna lokacija hotela na rivi tik uz more, na samom rubu porečke starogradske jezgre, tek nekoliko minuta hoda od Eufrazijeve bazilike i ostalih vrijednih i reprezentativnih kulturno-a.